
Kościożerne żyrafy z RPA
10 kwietnia 2018, 07:32Żyrafy są zwierzętami roślinożernymi, ale w rezerwacie Sabi Sand w RPA nagrano na początku kwietnia małą grupę, która jak gdyby nigdy nic raczyła się kośćmi (uprawiała osteofagię). Autorem filmu jest Quinton Paul Josop.

Wiadomo, jak wysięk wód gruntowych wpływa na wzrost rafy koralowej
28 marca 2018, 15:08W strefach przybrzeżnych dopływająca woda podziemna (ang. submarine groundwater discharge, SGD) jest ważnym źródłem słodkiej wody, a także związków organicznych, substancji biogennych czy metali. Ostatnie badania pokazały, w jaki sposób SGD wpływa na wzrost rafy koralowej.

Znaleziono skuteczny sposób ochrony Wielkiej Rafy Koralowej?
27 marca 2018, 09:21Supercienka biodegradowalna powłoka o grubości 50 000 mniejszej od grubości włosa mogłaby chronić Wielką Rafę Koralową przed zagładą. Naukowcy z Australijskiego Instytutu Biologii Morskiej przeprowadzili serię testów, które wykazały, że unosząca się nad rafą warstwa węglanu wapnia, tego samego materiału, z którego wykonana jest rafa, uchroniłaby ją przed blaknięciem, blokując częściowo światło słoneczne.

Przepis na powtarzalne idealne espresso
22 marca 2018, 06:27Dr Christopher H. Hendon, miłośnik kawy, włożył wiele pracy, by odkryć, w jaki sposób raz po raz uzyskiwać tak samo dobre espresso.

Bez magnezu ani rusz...
27 lutego 2018, 06:09Przy niedostatecznych stężeniach magnezu witamina D nie może być metabolizowana.

W Afryce Subsaharyjskiej szkło produkowano przed przybyciem Europejczyków
26 stycznia 2018, 13:08Grupa badawcza z Rice University, University College London i Muzeum Historii Naturalnej w Chicago odkryła pierwsze bezpośrednie dowody na produkcję szkła w subsaharyjskiej Afryce przed przybyciem Europejczyków. Szczegółowe omówienie pracy ukaże się w najbliższym numerze Journal of Archeological Science.

Wziewne nanocząstki z lekiem na choroby serca
19 stycznia 2018, 13:49Zespół specjalistów z Niemiec i Włoch opracował nanocząsteczkowy środek wziewny do leczenia niewydolności serca.

Naprawianie betonu grzybami
18 stycznia 2018, 11:37Sposobem na starzejącą się amerykańską infrastrukturę betonową mają być... Trichoderma reesei, grzyby z rodziny rozetkowatych.

Życie na Ziemi liczy sobie 4 miliardy lat?
20 grudnia 2017, 12:26W 1992 roku w Australii znaleziono skały, a w nich ślady mikroorganizmów, których wiek oszacowano na 3,5 miliarda lat. Od tamtej pory w świecie nauki toczyła się dyskusja, czy rzeczywiście mamy do czynienia z mikroorganizmami, a jeśli nawet, to czy są one tak stare. Najnowsza analiza skamieniałości wykazała, że to rzeczywiście mikroorganizmy, a niektóre z nich są tak złożone, iż życie na Ziemi musiało pojawić się około 500 milionów lat wcześniej.

Mikrokapsułki ochronią prozdrowotną laktoferynę przed sokiem żołądkowym dorosłych
13 grudnia 2017, 15:43Naukowcy opracowali system transportowy, który pozwala bezpiecznie dostarczać laktoferynę do jelita cienkiego. Dzięki temu z jej dobrodziejstw (m.in. właściwości przeciwnowotworowych) mogą skorzystać nie tylko ssące mleko matki niemowlęta, ale i dorośli z dojrzałym żołądkiem.